Møter & Events
Den 21-22 mars gick RETTS Summit 2023 av stapeln mitt i Göteborgs hjärta på Hotell 11 i Eriksberg. Det innebar ett fullspäckat två-dagars-program med riktigt bra föreläsningar av sjuksköterskor, läkare, forskare och utvecklare.
Tack till alla er som medverkade på RETTS Summit 2020
För dig som inte deltog finns fortfarande chans att se våra föreläsningar och hela den digitala sändningen av RETTS Summit 2020 nedan.
Frågor och svar
Nu finns svaren på de tittarfrågor vi inte hann diskutera under livesändningen att ta del av nedan.
Allmänna frågor
Vi håller helt med dig om att teamet alltid är lösningen för att ge bästa möjliga vård. Inför nästa år arbetar vi för att utveckla programmet. Vi hoppas på att flera erfarna och kunniga sjuksköterskor vill och har möjlighet att delta och föreläsa på RETTS Summit 2021.
Föreläsare Per Örninge
Kriterierna för att fånga upp risk för covid-19 har varierat lite över tid. Vi följer de instruktioner som vi får från ambulanssjukvården – de som vi ska skydda. För närvarande handlar det om luftvägssymtom, feber eller andra infektionssymtom som diarré, kräkningar eller muskelvärk. Det är alltså ganska ospecifika symtom. Men tanken är att hellre ”övertriagera” misstanken än det motsatta.
Vill hemskt gärna knyta olika typer av specialteam till vår larmcentral, för att få hjälp med bedömningar både av patienter som vi har telefonkontakt med, men även för att kunna skicka ut till patienter där det till exempel handlar om psykiskt illabefinnande. Så sammanfattningsvis vill vi gärna samverka för att hjälpa patienterna på bästa sätt.
Föreläsare Selma Olsson Åkefeldt
Tack för din fråga! Man har sett vid många andra luftvägsinfektioner att om smittdosen är låg (som sannolikt är ett fallet om ett asymtomatiskt barn skulle smitta) så får man många gånger ett lindrigare förlopp av sin infektion. Detta borde kunna vara fallet även vid Covid-19 men vi inte vet säkert. En liten varningsflagga är att man ju ofta är väldigt smittsam precis när sjukdomen bryter ut så någon som senare visar sig få en kraftfullare infektion kan då vara smittsam även om han eller hon inte har utvecklat så mycket symtom än.
Föreläsare Agnes Wold
Ja, jag har lite svårt att tänka mig att det är så lätt att peta in viruset i näsan. Om man kliar sig i ögonen kan virus komma till näsan via tårkanalen från ögonvrån. Så det är en bra idé att tvätta sig när man varit ute. Jag har svårt att tänka mig att man gnuggar sig i ögonen, petar sig i näsan och gnager på naglarna när man är ute och handlar – det är väl sådant man mest gör när man sitter hemma.
Det har jag ingen uppfattning om, jag jobbar inte med patienter så det är svårt för mig att svara på. Alla covid-symtom är ju ospecifika och vart och ett av dem kan förekomma vid många andra tillstånd. Kanske är det därför man vill ha två symtom. Huvudvärk är exempelvis ett covid-symtom men det kanske är väldigt opraktiskt om alla med huvudvärk betraktas som covid-smittade. Om de däremot har muskelvärk också, eller lite snuva, så blir risken större att det rör sig om covid.
Visir, svarar jag på båda frågorna. Eventuellt kompletterat med ett munskydd under visiret.
Den är förmodligen liten, men det finns inte ordentliga data så man kan avgöra säkert. Förmodligen är det bara några procent av all smitta som härrör från pre-symtomatiska (eller asymtomatiska) individer. Dock har många väldigt diskreta symtom så om man inte frågar ordentligt så kan man tro att de inte har symtom.
Typisk droppsmitta är RS-virus (riktigt stora droppar, kräver nära kontakt), influensa, corona och rinovirus. Typisk aerosolsmitta (=luftburen smitta) är vattkoppor, mässling och tuberkulos. Samt legionella, men den sprider sig ju inte mellan människor utan från olika verktyg och apparater som genererar aerosoler (t.ex. duschar).
Föreläsare David Björnheden
Tack för frågan. KapÅ är uppe till diskussion med jämna mellanrum. Vi har tidigare övervägt och fortsätter att överväga KapÅ som en generell vitalparameter. KapÅ är ju ju faktiskt med i många av ESSerna. För 2 år sedan gjordes en pilotstudie i Halland där vi såg att KapÅ var viktigast i just de ESSerna. Men du har en poäng och min gissning är att vi i linje med PEWS etc lägger in «KapÅ > 3 sek» som en Orange vitalparameter i framtiden.